9 04, 2024

Pressmeddelande 2024-04-09

2024-04-12T07:42:20+00:00

ICA Supermarket Odenhallen. Först i Östersund att odla i butik.
ICA Odenhallen i Östersund blev den första butiken i Östersund som kan erbjuda sina kunder butiksodlade kryddväxter. Nu behöver basilikan inte åka lastbil långa vägar, innan den når butiken. De nyskördade plantorna behöver bara flyttas ett par meter i butiken till försäljningshyllan. Nu odlas koriander och basilika och snart kan nya grödor läggas till sortimentet.

Butiken använder ett nyligen uppgraderat system för odling levererat av BlåGrön Odling AB från Härnösand. Företaget har under flera år arbetat med att utveckla system för odling i butik.

Personalen i butiker, som sköter odlingen, har stöd av ett odlingsschema som de plockar fram ur sina mobiler. Tre till fyra gånger per år kommer leveranser av färdigsådda odlingspuckar som stoppas in i odlingsskåpet som ersättning för de plantor som skördas.

– Vi säljer mer är ni kan producera, och kunderna uppskattar verkligen att vi nu odlar i butiken, säger butikschef Tobias Åhman.
– Kunderna är jättepositiva och ger oss beröm för våra nyskördade och fräscha kryddväxter, avslutar butikschef Tobias Åhman.

KORT OM OSS
Olof Frensborg är företagets huvudägare och medgrundare, men BlåGrön Odling AB hade aldrig startats om inte Olof hade träffat Nawras Alashour som kom med den stora flyktingvågen från Syrien. En av de första gångerna de träffades var i en cell i det då nedlagda fängelset i Härnösand, som hade omvandlats till en flyktingförläggning.

 


Ladda ner som PDF >>>



Ladda ner högupplösta bilder här »
(Fria att använda till reportage om Blue Gree Farming)
Pressmeddelande 2024-04-092024-04-12T07:42:20+00:00
25 04, 2023

Pressmeddelande 2023-04-25

2023-04-25T09:25:01+00:00

BlåGrön Odling lanserar sitt nya odlingssystem för butiker.

Vi är en uppstickare från Norrland i den heta Foodtech-branschen. Nu har vi utvecklat ett komplett system med all-inclusive-avtal för livsmedelsbutiker, som ska kunna erbjuda egna butiksodlade fräscha och välsmakande sallader och kryddor – året om.

– Till skillnad från andra större system som planeras utanför butiker eller i särskilda odlingsrum inomhus, är detta ett kompakt, modulärt odlingssystem som möter kunden direkt i butiken. En modul kan på 0,7 m2 producera upp till 3 300 kryddväxter/år, säger Olof Frensborg, medgrundare och huvudägare i Härnösandsföretaget BlåGrön Odling AB.

Fyra år av utveckling har resulterat i ett helt nytt odlingssystem
– enklare hantering för personalen i butikerna – utökat sortiment av odlingsbara grödor
– miljömässigt och ekonomiskt hållbart
– premiumkvalitet
– större produktion
– molnbaserade kontrollfunktioner för näring och skötsel

– I vårt nya system kommer man kunna odla/skörda Basillika, Romansallad, Hjärtsallad, Svartkål, Grönkål, Koriander, Persilja, Oregano och Timjan. Och det smakar helt underbart,
tillägger utvecklingsschefen Nawras Alashour.

– BlåGrön Odling AB drivs av visionen om en hållbar värld. När tillgången på vatten och odlingsbar mark minskar på grund av klimatförändringar är utvecklingen av ekonomiskt lönsamma och miljömässigt hållbara odlingsmetoder en viktig del av lösningen. Avslutar Olof.

VÄLKOMMEN

Premiär för vårt nya odlingssystem
27/4 2023 klockan 11.00
ICA KVANTUM, Kvissleby

Medverkande på PREMIÄREN

BlåGrön Odling AB:
Olof Frensborg, medgrundare och huvudägare
070-246 19 81 olof@bluegreenfarming.se
Nawras Alashou, Utvecklingschef

ICA KVANTUM:
Erik Geijer, Ica-handlare

KORT OM OSS
Olof Frensborg är företagets huvudägare och medgrundare, men BlåGrön Odling AB hade aldrig startats om inte Olof hade träffat Nawras Alashour som kom med den stora flyktingvågen från Syrien. En av de första gång- erna de träffades var i en cell i det då nedlagda fängelset i Härnösand, som hade omvandlats till en flyktingförläggning. Erik Geijer och ICA Kvantum i Kvissleby har fungerat som referensbutik i utvecklingsarbetet

 


Ladda ner som PDF >>>

Pressmeddelande 2023-04-252023-04-25T09:25:01+00:00
25 01, 2022

2022-01-25

2023-04-26T10:52:06+00:00

Kvisselby först i Norrland med butiksodlade grönsaker.

Ett kompakt odlingssystem på 4,2 m2. Automatisk styrning av vatten- och näringskvalitet. En produktion av 2 000 växter per m2 vilket ger fler än 8 000 basilikaplantor per år i butiken.

– Vi som jobbar i butiken är otroligt glada över att vi i kommer att kunna sälja butiksodlade grönsaker i vår butik, säger Erik Geijer som just nu har fullt upp med en stor ombyggnad av sin butik.

Den kommande anläggningen för butiksodlade kryddgrönsaker kommer att finnas i butiken i slutet av november månad och blir en extra knorr i den förnyade butiken. De som känner Erik Geijer som person och butiksägare är nog inte förvånade. Erik söker ständigt nya idéer och vill gärna vara i framkant. Det gäller även hans butik. För drygt ett år sedan fick han kontakt med ett par personer i Härnösand som sysslade med utveckling av kompakta modulbaserade anläggningar för hydroponisk och akvaponisk odling.

Akvaponi betyder odling i ett cirkulärt system där fiskar ger näring åt de odlade växterna. I ett Hydroponisk system cirkulerar vatten med tillsatt näring. Det dröjde inte länge förrän härnösandsföretaget fick uppdraget att utveckla ett butikssystem för hydroponisk odling i butiken i Kvissleby. Arbetet tog fart, vilket resulterade i att utveckling och tillverkning flyttades till ett Start- Up-bolag.

Erik Geijer är aktiv delägare och beställare av den första prototypen.
– Att odla grönsaker i butik är inte bara en stark trend just nu. Det är framtidens sätt att odla, säger Erik Geijer, och hans entusiasm går inte att ta miste på när han beskriver hur han kan erbjuda färska grönsaker som inte har åkt långa vägar i lastbil:
-Att som kund följa hur det växer och veta att det man handlar är närodlat och nyskördat kommer säkert att vara uppskattar. Dessutom får vi en enklare hantering och slipper kassera ”trötta” eller transportskadade plantor.

Minimala transporter, ett slutet odlingssystem utan bekämpningsmedel och en strömsnål LED-belysning ger nyskördade grönsaker i butiken året runt. De sista testerna av odlingsanläggningen pågår just nu i Härnösand och i slutet av november kan anläggningen ses i butiken. Bilden visar hur den planerade anläggning kan komma att se ut.

För mer information kontakta Erik Geijer ICA Kvantum Kvissleby 070 440 21 00


BlåGrön Odling AB ingår i det kluster av food-tech företag som växer fram i Härnösand. Företaget utvecklar kompakta, yteffektiva, modulbaserade odlingslösningar för butiker, restauranger och offentlig miljö.

För mer information kontakta:
BlåGrön Odling AB
Nawras Alashour 073 639 43 11, grundare, VD
Olof Frensborg 070 246 19 81, grundare och arbetande styrelseledamot. 

2022-01-252023-04-26T10:52:06+00:00
Go to Top