ICA Supermarket Odenhallen. Först i Östersund att odla i butik.
ICA Odenhallen i Östersund blev den första butiken i Östersund som kan erbjuda sina kunder butiksodlade kryddväxter. Nu behöver basilikan inte åka lastbil långa vägar, innan den når butiken. De nyskördade plantorna behöver bara flyttas ett par meter i butiken till försäljningshyllan. Nu odlas koriander och basilika och snart kan nya grödor läggas till sortimentet.

Butiken använder ett nyligen uppgraderat system för odling levererat av BlåGrön Odling AB från Härnösand. Företaget har under flera år arbetat med att utveckla system för odling i butik.

Personalen i butiker, som sköter odlingen, har stöd av ett odlingsschema som de plockar fram ur sina mobiler. Tre till fyra gånger per år kommer leveranser av färdigsådda odlingspuckar som stoppas in i odlingsskåpet som ersättning för de plantor som skördas.

– Vi säljer mer är ni kan producera, och kunderna uppskattar verkligen att vi nu odlar i butiken, säger butikschef Tobias Åhman.
– Kunderna är jättepositiva och ger oss beröm för våra nyskördade och fräscha kryddväxter, avslutar butikschef Tobias Åhman.

KORT OM OSS
Olof Frensborg är företagets huvudägare och medgrundare, men BlåGrön Odling AB hade aldrig startats om inte Olof hade träffat Nawras Alashour som kom med den stora flyktingvågen från Syrien. En av de första gångerna de träffades var i en cell i det då nedlagda fängelset i Härnösand, som hade omvandlats till en flyktingförläggning.

 


Ladda ner som PDF >>>Ladda ner högupplösta bilder här »
(Fria att använda till reportage om Blue Gree Farming)